(11 april 2012) Det finns något fascinerande i det att förflytta sig, hela min verksamhet bygger på det att ta mig från en punkt till en annan. Igår Gotland, idag Smögen, från en stor insjö till ett något större hav. Mr.Tourette Goes Westcoast – Smögen, Kungshamn, Uddevalla. Ankom hotellet sent igår, det regnade, mörkt ute, temperaturen påminde om sen oktoberkväll, april känns frånvarande. Jag är enda gästen på hotellet, inte ens receptionisten tar emot mig. Hon föredrar att guida mig via telefon, viskar (som om någon avlyssnade hennes iphone) att nyckeln ligger i en kaffekopp bakom pelaren bredvid ”Abbas inlagda sild”-affischen. Det är något jag ständigt upplever i mitt jobb, att bo på pittoreska och glassiga turisthotell mitt i lågsesongen. Allt är öde, inga människor, inga gäster, gatorna tomma, regnet är det enda som påminner om stadsliv. Om tre månader kommer turisterna betala vad som helst för få hyra en risig etta med garanterad ”Smögenutsikt”.  Jag är enda gästen på hotellet, ändå dyker det upp hundra i publiken ute på Smögengården. Det är vid sådana tillfällen jag helt enkelt älskar mitt jobb.


Ändå är den största utmaningen just nu att jobba mindre. En modern familj gör att jag måste trappa ner för att trappa upp igen. Det är lyx i livet, en glädje över allt annat, och det är lättare sagt än gjort. Resandet blir en drog, det börjar klia i munnen om jag är hemma i tre dagar.


Mr.Tourette On Tour alltid kommer att vara min favoritbok som jag själv var tvungen att skriva för att hitta. Den handlar just om möten med människor som har berört mig, alla utanför turistsesongen, alla med något oförutsägbart över och inom sig.  Jag skulle kunna skriva en On Tour-bok i året eftersom mitt jobb ständigt ger mig nya möten och historier. Detta är ingen bok om Tourette, snarare en bok med Tourette.  Som kvällen i Ljusdal, sen oktoberkväll, när jag kommer i kontakt med Mr.Crossfire utanför en bensinmack, tack vare en tics. Några minuter senare, efter att vi har avhandlat manliga teman som bensinförbrukning och växellådsoljor, börjar vi prata om det män aldrig pratar om – fertilitet. Mitt i befruktningshysterin. Hans ord berörde mig oerhört mycket. Han öppnade den där ventilen in till mitt eget liv, underliv. Han tog ett beslut, och han stod för det. Det finns något respektfullt över människor som inte bara talar utan handlar. Som barnpsykiatrikern Lucinda som inte ville ha några egna barn, som ville sova bredvid mig, inte med mig. Vi träffades i en hiss i Wien. Det slutade i ett one night möte, inte i ett one night stand.


Jag hoppas boken väcker eftertankar, inte bara tankar. Skratt, inte bara igenkännanden. De flesta gör ändå sitt bästa, fortsätter sina liv mitt det absurda, någonstans nära dig, populärt slitet kallad vardagen. Läs en berättelse i taget, bläddra tillbaka, ta in Johannas träffsäkra illustrationer till berättelsen, se din egen film i fantasin. Hur var det där i Indianapolis, Afghanistan, Kvissedeforsen och Lofoten? Som läsare är det ändå du som har nyckeln till berättelsen. Och nycklen ligger i en kaffekopp bakom pelaren bredvid ”Abbas inlagda sild”-affischen.

Pelle/

en onsdag på Smögen. 


Just Nu
Just Nu
på FACEBOOKSIDAN - om föreställlningar, skrivandet, scenen - och kaffet.
Klicka på ...KOMMANDE OFFENTLIGA FÖREDRAG -
STOCKHOLM 1/6 kontakt: www.seminariegruppen.se
ÖSTERSUND 13/ + 14/6 kontakta info@pellesandstrak.com


Vet du att
"Att Berätta och Beröra är min mission,
metoden heter iStörd+ och publiken min huvudsponsor."

/Pelle Sandstrak

--------------------------------
"... Pelle Sandstraks speaker performance is like a rock concert - it swings, hurts, while laughing"

... Pelle Sandstraks Mr.Tourette-föredrag är som en rockkonsert - det svänger högt och lågt, roligt och smärtsamt ..."

Sveriges Radio P4.
Swedish National Radio 4
--------------------------------

Visste du att
Winston Churchill föddes på en damtoalett.
Visste du dessutom att
Edward Munch aldrig åt av samma tallrik två gånger, att Jaques Tatis tourette försvann under fysiska improvisationer, att Walter P. Chrysler fick klippkort på rektors kontor efter att han hade försökt demontera hans Cadillac under långa rasten, och inte hann remontera samma Cadillac innan samma rast var slut.
Citat

Befordran är bästa sättet att få bort idioter från produktionen...

Dagen i historia
Idag - Lördagen den 27 Maj 2017
Beda Blenda

1923 - Politikern och nobelpristagaren Henry Kissinger föds.
Design & CMS av Webzoo AB