(8 juli 2011) Jag tänker på Anna, Albin, Bentein, Amandine, Tim. Unga vuxna äldre barn, dessa jag känner och har känt, som jobbar och jobbade med sig själva, så gott det går. Sommar med all fokusering på att allt ska vara bra, njuta, ta för sig, hälsa på, bli påhälsat. Vara med. När jag själv var ung vuxen gammalt barn slet jag varenda jädra sommardag med att komma ur sängen, tvätta mig, ta på mig kläder, vara till lags, som alla andra. Denna förbannade meningen "alla andra". Vem är alla, vem är andra? Hur ser alla ut, hur tänker andra? Jag kämpade med att vara en av alla, alla i en, i en kropp, en kropp jag inte gillade, hatade rent av. Jävla benrangel, jävla idiottankar i huvudet, häng dig amöba.


Blir vansinnigt berörd, vansinnigt imponerad av mina unga hjältar, av pågångsmodet ni besitter, mitt i sommarkvalmande vädret, mitt i semestern. Semester? Från vad? Alla ni som har heltidsjobb med psykbesvär, och ni är många, vet ju att Det Sjuka inte tar semester, finns ingen Industrisemester För Obehagliga Tankar eller Impuslivt Beteende eller Jag Tycker Inte Om Mig Själv-syndromet. Semester och sommar är rätten att tillåta sig att faktiskt må jävligt några timmar eller dagar. Utöver det vardagliga psykets dalar, så att säga. Anse er ha friheten att må dåligt mitt i allt sommarmys. Var stolt över att faktiskt ta dig rätten att må dåligt på semestern. Vad ska du göra på semestern då? Må ännu jävligare. Jaså, du med?

Lova mig det du som läser detta - glöm inte att må dåligt på semestern. Också.

Att tillåta sig må dåligt är en konst. Om du kan kontrollera det hela, som ung vuxen. Som stabilt vuxen mår jag inte särskilt bra av att se fullt vuxna människor skratta barnsligt hysteriskt en fredag kväll - de sitter i teve och ler, grillar, smakar på mat, mat, mat. Det är som sexet, ju mer man talar om det ju mindre kåt blir man. Jag blir mett av att se teverumpnissarna tugga i sig mat, för att sedan, efter vädret, fundera över varför dagens ungdomar till synes har en fel uppfattning kring ätandet. De tar på sig bekymrade-ögon och tycker så synd om alla yngre som själ. Hur kunde det gå så snett för de unga? undrar en av gästerna under tiden hon slafsar i sig rulltårta och cider,  och ler sådär krampaktigt äkta, som bara B-kändisar kan. 


I en tid då alla vill vara tonåringar blir tonåringen lidande eftersom som pappa klär sig i keps och mamma i minikjol. Vi kräver så förbannat mycket av de yngre men glömmer att vuxet förklara för dem vad det innebär att leva i en kravlös tid. Vi förväntar att de ska bete sig som vuxna medan vi själva beter oss som tonåringar. Media tjatar i sina soffor om Det Att Lyckas - från ett vuxet perspektiv. Att komma sig ur sängen är ett jädrans lyckande för Tim, borde få vara huvudgäst i Skavland för det, borde stå på löpseddeln - EXTRA: TIM KOM UR SÄNGEN (se mittuppslaget). Albin lever i tryckkammaren kallad Fejd, har en insyn och utsyn som får de allra flesta av oss att framstå som Vardagsamatörer. Denna pojk - hör mina ord - kommer att headhuntas till, säg Apple, för sin inutition, sin kunskap, men framför allt för hans talang att överleva motgångar. Bentein finns där som en snabbkäftig bomb, trixar och fixar, men man kan liksom inte hjälpa, han är för snabb för de flesta, alla, alla andra vuxna som ju allra helst föredrar talande barn. Bentein kommer också fixa insikten som direkt ger resultat i form av en unik utsikt in i det som kallas Framtid. Amandine som jobbat och kämpat och krånglat sig genom instanser och utostar för att bli sedd. Jag såg henne för många år sedan, då hon inte ens var tonåring där i Skåne. Nu växer hon, besitter en kreativitet som kommer ge hennes mamma agnetjobb i framtiden. Mammor och pappor, behandlare och pedagoger - alla ni som kontaktar mig, som vill så väl. Alla ni Störd+ människor som ger er fan på att ge de unga något att bita i, och fastän det är ni själva som drabbas av bettet så ger ni er fan på att inspirera De Störda, och ge dem tro på det som måste kallas Framtiden. Ha en så förtjänat skön sommar på er. Sätt er i gräset och plantera tårna i jorden, eller vid kajkanten, doppa tårna i vattnet och se er själva i spegelbilden och tänk - Oscar för bästa biroll. Och gör sedan ingenting.


Jag hatade sommaren och söndagar. När jag var mitt i tonåren och slet som värst med påträngande tankar och galna ritualer, ville jag mest av allt lägga mig i en kornåker och vänta på att bonden skulle köra ihjäl mig med traktorn. Men bonden kom aldrig, eller också hann turen före traktorn. Små sådana korn av tur har vi nog alla. Man kan ju tro på vad man vill så länge tron utgår från en viss portion tur. Lätt att tro på vad som helst när man har framgång, inte lika charmigt att motivera sig att gå weekendkurs i meditationmotivation när weekenden är ett långt sammanhangande tankehelvete. Tror gör jag dock. På er som sliter just nu, har det jobbigt och svettigt och kämpigt, som kanske längtar efter att få en fet traktor över er med hälsningen God Jul. Men jag tror ju på er eftersom vi alla längtat efter samma traktor, ni vet. Har aldrig träffat en människa som aldrig haft någon tur alls. Som inte kan någonting.


Och så tänker jag på Anna, som inte finns mera. Anna som slutade livet som tonåring. Som log mot mig i sin trädgård bara månader innan hon svalde lusten att leva. I soffan berättade jag om hjälpen runt hörnet. Hörnet? Vilket hörn tänkte jag på?Den tanken plågar tankeverkstaden emellanåt, en sommardag på tåget, som just nu, idag. Anna finns ju inte mera. Här, just nu. Hon fanns så extremt mycket när hon väl fanns. Satte spår. Svåra spår och raka känslor. Hon levde kort, hon valde det, kort och gott - och tufft. All kärlek runt henne till trots. Nej, inte kan vi påverka helveteskrafter genom inlindade ord eller program om mat och självsvältande och perfekta semesterminnen efter vädret. Den gåvan Anna hade i sitt sätt har gått förlorat, ändå tackar jag mamman Annika för att jag i min värld fick träffa Anna, där i trädgården över termoskaffe och bullar och skratt. Oerhört tacksam. Anna påminde om att aktion alltid talar högre än fina ord. Jag vet att Anna har det gott idag, hon behöver ingen svettig semester från ingenting längre.Pelle
/ombord på X 2000, en fredag i juli. 


Just Nu
Just Nu
på FACEBOOKSIDAN - om föreställlningar, skrivandet, scenen - och kaffet.
Klicka på ...KOMMANDE OFFENTLIGA FÖREDRAG -
STOCKHOLM 1/6 kontakt: www.seminariegruppen.se
ÖSTERSUND 13/ + 14/6 kontakta info@pellesandstrak.com


Vet du att
"Att Berätta och Beröra är min mission,
metoden heter iStörd+ och publiken min huvudsponsor."

/Pelle Sandstrak

--------------------------------
"... Pelle Sandstraks speaker performance is like a rock concert - it swings, hurts, while laughing"

... Pelle Sandstraks Mr.Tourette-föredrag är som en rockkonsert - det svänger högt och lågt, roligt och smärtsamt ..."

Sveriges Radio P4.
Swedish National Radio 4
--------------------------------

Visste du att
jojo:ar användes som vapen av Filipinska krigare på 1700-talet.
Visste du dessutom att
Edward Munch aldrig åt av samma tallrik två gånger, att Jaques Tatis tourette försvann under fysiska improvisationer, att Walter P. Chrysler fick klippkort på rektors kontor efter att han hade försökt demontera hans Cadillac under långa rasten, och inte hann remontera samma Cadillac innan samma rast var slut.
Citat

Befordran är bästa sättet att få bort idioter från produktionen...

Dagen i historia
Idag - Lördagen den 27 Maj 2017
Beda Blenda

1923 - Politikern och nobelpristagaren Henry Kissinger föds.
Design & CMS av Webzoo AB